Junetina u crnom vinu
Potrebno je: Juneće meso 600 g. (obrazi, kolenica bez koske ili deo od plećke koji nije mastan)
80-100 gr. slanine na kockice,2 šargarepe, 2 manje glavice crnog luka, 2 čena belog luka,celer manji
ili 2 štapa celera,
kuvani paradaz
2 dcl ili 2 kašike pirea od paradajza, so, biber, ulje, 2 dcl crnog vina,
kocka supe, lovorov list.
Junetinu iseći na manje komade, posoliti i pobiberiti i svaki komad propržiti na ulju.
Izvaditi u
tanjir. U istoj šerpi propržiti seckan crni luk, beli luk, celer, šargarepu, dodati paradajz, lovorov list,
vino i junetinu. Izmešati i naliti bujonom da meso i povrće ogrezne.
Bujon napravite od pola kockice za
supu. Posoliti ako je potrebno i pobiberiti.
Iseći papir za pečenje u veličini posude u kojoj će se krčkati
meso i pokriti sa njim,
pa sve to pokriti
folijom za pečenje ili poklopcem.
Staviti u rernu da provri i smanjiti na
180-200.
Ostaviti da krčka u rerni narednih 2 - 2,5 sata.Gotovo je kada je meso omekšalo.
Služiti sa pireom od krompira ili sa skuvanom palentom.
|